top of page

ISTDP

​

​

 

Jeg har specialiseret mig i metoden ISTDP, som står for "Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy" (Intensiv Dynamisk Korttidsterapi).

​

ISTDP er en effektiv og veldokumenteret terapiform, der er udviklet over en længere periode fra 1960'erne og op til 2000'erne af psykiater Habib Davanloo. Kort sagt er det en terapiform, der hjælper dig med at se de mønstre (forsvarsmekanismer), du har, og hvordan de skaber dine problemer, samt hjælper dig til at overkomme din angst og komme i bedre kontakt med dine følelser.

​

Når vi søger psykologisk hjælp, er det ofte tilfældet, at vores problemer i bund og grund skyldes forsvarsmekanismer, vi har båret med os siden barndommen. Det er nemlig oftest i barndommen, at vi har lært at begå os på de særlige måder, vi gør, når vi kommer tæt på andre mennesker. Når vi inviteres til nærhed, vækkes mange af de blandede følelser, vi havde til dem, der var tæt på os, da vi var små (typisk forældre, men også andre, vi havde nær eller stolede på). Disse følelser vækker ofte angst/nervøsitet, og det er her, at vi bruger vores forsvarsmekanismer til at skabe afstand til de andre mennesker eller til vores følelser. Men så bliver vores liv fyldt med afstand og angst fremfor tryghed og nærhed til dem vi elsker.

​

Det, der kendetegner ISTDP, er, at du og jeg hurtigt, effektivt og trygt kommer til sagens kerne, deraf betegnelsen "Intensive". Og når vi kommer hurtigt til sagens kerne, er det sjældent nødvendigt at bruge lang tid i terapi, deraf betegnelsen "Short-term". Det, at du og jeg løser den grundlæggende årsag til dine problemer fremfor ren symptombehandling, betyder også, at forandringerne ofte bliver permanente, og at du selv fortsætter din udvikling efter endt forløb.

​

​

​

​

Forsvarsmekanismer dækker over de mange måder, hvorpå vi holder andre på afstand, så de ikke kommer for tæt på os rent følelsesmæssigt. Måske du kan genkende sætninger som:

​

"Jeg bliver ofte nervøs, når jeg er sammen med andre, og så trækker jeg mig"

"Jeg er ret konfliktsky, så ofte giver jeg bare den anden ret"

"Jeg kan godt lide at fokusere på de andre, det er ubehageligt, at andre fokuserer på mig"

"Jeg bliver altid nervøs og smiler, når jeg bliver ked af det sammen med andre, jeg ved ikke hvorfor"

 

I ovenstående eksempler kan du også se, hvordan nervøsitet/angst og forsvarsmekanismer ofte går hånd i hånd. Du har sandsynligvis også dine helt egne forsvarsmekanismer, måske du allerede kender til nogle af dem. Det kan også være, at folk omkring dig nogle gange siger ting til dig som; "Du er altså ret hård ved dig selv", eller "du arbejder altså alt for meget", men at du selv har svært ved at se det.

​

Der er uendelige mange måder, forsvarsmekanismer og angst kan vise sig på, og det er ikke alle vores mekanismer, der skader os. Du og jeg kan i fællesskab finde ud af, hvilke forsvarsmekanismer du er træt af styrer dit liv, samt hjælpe dig til at forstå og få styr på din angst.

​

​

​

​

Når vi to sidder sammen i rummet og forsøger at komme tæt på det, der gør ondt, vil det helt naturligt vække følelser, angst og derfor forsvarsmekanismer. Så vi vil selvfølgelig tale om dine problemer, som de opstår ude i verden, men også som hvordan du får det her i rummet med mig.

​

I terapi taler jeg kærligt og direkte om de forsvarsmekanismer og nervøsitet, jeg ser, hvis jeg mener, det vil være hjælpsomt for dig. Jeg lægger derudover vægt på at være tålmodig og omsorgsfuld med din proces. Jeg synes nemlig sagtens, at vi kan arbejde effektivt og samtidig have den holdning, at terapi altid tager den tid, det tager.  

​

Min grundlæggende mission i din terapi er altså at hjælpe dig til et mere åbent og ærligt liv med en god og givende forbindelse til dine følelser, uden at angst eller forsvarsmekanismer skal styre dig. Et liv med følelser fremfor symptomer og angst.

​

​

​

Der er mange faktorer i et psykoterapeutisk forløb, og forløbets længde afhænger bl.a. af, hvad du ønsker at forandre samt din motivation og mulighed for at forandre det netop nu. Det er sjældent nemt at se åbent og ærligt på vores dybeste mønstre, og det kræver ofte mod at gå oprigtigt i gang med forandringen. I sidste ende findes der ikke en gennemsnitlig forløbslængde. Nogle mennesker oplever lindring efter få gange, andre efter et længere forløb. Men vi vil forsøge at nå så hurtigt og effektivt til sagens kerne som muligt, så du ikke spilder dine penge, og kan få det liv du ønsker.
 

​

​

Jeg foretrækker at videooptage alle mine sessioner, men det er selvfølgelig op til dig. Kontakt mig gerne på mail, hvis du har spørgsmål til, hvordan det fungerer med optagelserne, og hvad formålet er. Jeg svarer gerne på dine spørgsmål. Mine optagelser bliver opbevaret sikkert ift. Europæisk GDPR lovgivning og bliver kun brugt ifbm. supervision.

Jeg videooptager for at kvalitetssikre din behandling. Det giver mig nemlig mulighed for at gennemgå vores sessioner og finde ud af, hvordan jeg bedst hjælper dig med dine problemer, og giver mig mulighed for at modtage mere præcis supervision. Forskning viser også, at dette er en af de bedste muligheder for kvalitetssikring af terapi.

​

Jeg samarbejder desuden med psykolog René Zimakoff (www.vesterbropsykologen.dk), bl.a. angående supervision.

​

Hvad er ISTDP?

Forsvarsmekanismer

Samtaler med mig

Hvor lang tid tager et forløb?

Videooptagelse af sessioner

ISTDP
bottom of page